ALTIN VARAK

ALTIN VARAK

Ayarlı altın şeritin ince tirşe ( parşömen ) ler ve sığırın kör bağırsağından elde edilen zarlar arasında dövülerek şeffaf yapraklar haline getirilmesine altın varak denir. Altın varakta 1 defter 25 yapraktan oluşmaktadır.

Altınlar bu yapraklar içerisine yerleştirilmiştir. Çok hafif olduğundan her hangi bir darbe veya rüzgarda altınlar dağılabilir. Ancak son yıllarda kolaylık açısından transfer (kağıda yapışık altın) tekniği ile de defter üretilmektedir..
Yüksek ayar altına göre kalitesiz ve kalın bir malzemedir. Varlık ve kudret işareti olan altın, ilk çağlardan başlayarak kültürler arası sanatlar etkileşimler bizim tarihimizde de yerini almıştır. Osmanlılar da altın güneşi simgelediği eski örneklerden anlaşılmaktadır.
İmitasyon altın varaklar 16×16 cm olup 25-100-500 ve 1.000 lik ambalajlarda, gerçek altın varaklar 8×8 cm ölçülere olup 25-50-100 lük paketlerde olup; gerçek altın varak paketleri Darphane Müdürlüğünce mühürlenmiş paketlerdedir. İmitasyon varaklar da kullanılan miksiyon süt her üretici firmaya göre farklı özellik taşır. Bazısı beyaz iken zemine sürdüğünüzde mavi görünüm alır kurudukça sigara taba rengini alır. Ayarlı varaklarda kullanılan miksiyon farklı olup korozyona karşı özelliği artırılmıştır. Fiyatıda diğer miksiyona gör 3-4 kat farklıdır.

Aşama Aşama Altın ve Gümüş Varak Yapımı 2015, Sivas Altın Varak,Balıkesir Altın Varak, Ankara Altın,

Altın varak teknikleri

1) Ezme usulü
Ezme işlemi geniş bir kap ortasına arap zamkı damlatılarak başlar. Önce sağ elimizin beş parmağı zamka dokundurulup altın varak defterin içinden alınarak kabın içine koyulur ve elimizin işaret ile orta parmağımızın ön uç kısımları ile ezilmeye başlanır. Defterdeki yaprak altınlar bittikten sonra en az 1 veya 2 saat saf su eklenerek ezilmeye devam edilir. Altının ezilip ezilmediğini anlamak için 1-2 damla su atılıp akıcılığı kontrol edilir, eğer küçük altın tanecikleri kalmış ise ezmeye bir süre daha devam edilir. Ezme işlemi bittikten sonra altın kab içinde saf su ile yıkanır. Beklemeye alınan altın, ortalama 10-12 saat bekletildikten sonra 2. defa yıkanıp tekrar beklemeye alınır. Dibe çöken altının üzerindeki su kabı ani bir hareketle ters çevrilir ve altın kurutulup hazır hale getirilir.

2) Yumurta akı ile yapıştırma
Bu teknik kapalı ortamda dış etkenlerden arındırılmış malzemeler üzerinde uygulanmalıdır.Çünkü yumurta akı hava şartlarından çabuk etkilenerek altın zeminden kolayca ayrılabilir.

3) Killi varak ile yapıştırma
Parlak ve mat yüzeyler için Kullanılan en eski ve en kullanışlı tekniktir. Altının mazgala veya mühre (akik taşı ) ile parlatılıp en iyi sonuç veren yöntemdir. Kil, zeminde hem dolgu hemde parlatılma aşamalarına kolaylık kazandıran malzemedir. Günümüzde altın varak hazır fabrikasyon ortamda gerek imitasyonu ve gerekse 22 ayarı yapıldığından dolayı akikli işlemler ve yapma varaklar külfetli olmaktadır.

4) Miksiyon ile yapıştırmaFransadan ithal edilen charbonnel mixon o dorer lefranc adında malzeme kullanılmaktadır. İçerisine kullanılan yüzeylerde zemine nüfus ettiğini görebilmek için kimyasal ham maddeli altın sarısı katılmaktadır.

Ancak bu maddenin mixon içine katılma oranı tesbiti önemlidir.
Aksi taktirde mixonun yapıştırıcı özelliği kaybolabilir. Bu malzemeye alternatif olarak sadece ahşap ve kağıt üzerine iyi netice veren süt kıvamında olan süt mixon kullanılabilir. Ancak kuruma süresi kısa olduğu için hızlı hareket edilerek altın yapıştırılmalıdır. Bütün bu işlemlerden sonra altın üzerine pamuk (avuç içine yuvarlatılmalı ) ile tampon yapılarak zemine altının nüfus edilmesi sağlanmaktadır.

Daha sonra sakal fırçası tabir edilen yumuşak uçlu fırça ile hafifçe dairesel hareketlerle temizlik işlemi yapılmalıdır. Eğer altın üzerinde nemlilik var ise pamuk ve fırça temizliği için bir süre kontrol edilerek beklenilmelidir

Altın ve gümüş varak bezemesi ile ilgili İnternet ortamında geniş açıklamalı yazımdan bilgi edinebilirsiniz.ALTIN VARAK ÇEŞİTLERİ

1) Yeşil altın (18 carat 8X8 cm )
2) Sarı altın (22-23 carat 8X8 cm )
3) Kırmızı altın (23 carat 8X8 cm )
4) Antik kırmızı altın ( 24 carat 8X8 )
5) Beyaz altın
6) İmitasyon altın ( 8 carat 16X16 cm)

ALTIN VARAK
ALTIN VARAK